Почистване на прозорци

Професионално почистване на прозорци, витрини, огледала и други гладки повърхности.

Защо се налага – прозорците периодично се замърсяват. Обикновено замърсяванията са от прах, мазнини и др. Също така замърсявания от ремонтни дейности - мазилка, бои, латекси, хартиено тиксо и др. Те полепват по повърхността, отвън или отвътре на прозореца, с  това нарушават неговите качества да пропуска светлината, променя се и чувствителността и пропускливостта към ултравиолетови излъчвания. Обикновено в такива случай се прибягва до домашно почистване, което не винаги е достатъчно ефективно. Много домакини почистват прозорците с вестници, твърди парцали, картони и микрофибърни кърпи със съмнителни качества – практика, която не е удачна за замърсявания от мазнини и комбинацията на прах и мазнини, както и на улична прах или прах от ремонтни дейности (например прозорци в кухня, близо да печка, в баня, стъкла с допир до преки атмосферни условия, прозорци граничещи с улици и др.) Вестниците също така могат да надраскат микропокритието върху прозорците, като UV защити, фолиа и др.

Съвети от lemonfresh.bg:
- НЕ почиствайте прозорци с вестници!
- НЕ почиствайте прозорци с "микрофибърни кърпи" със съмнително качество!
- НЕ се катерете на опасни височини, при трудно достъпни прозорци!
- НЕ премахвайте петна от стъкло и дограма с остри предмети, като ножове, отвертки, шпакли и др.

В какво се състои професионалното почистване на прозорци – за целта се ползва професионален комплект за почистване на прозорци, витрини, огледала, гладки повърхности - т.нар. “мече”, “перо” и нож. Посредством тези инструменти фирмите за професионално почистване  изпълняват почистването. Мечето е инструмент, който служи за нанасяне върху стъклото на почистващ препарат, чрез който се извършват две основни дейности – стъклото се намокря обилно с вода и препарат (възможно е първо стъклото само да се намокри обилно), второ - препарат за почистване разтваря замърсяванията и стъклото се почиства от наслоените нечистотии. Върху вече намокреното и първоначално почистеното стъкло се започва премахването на наслоени твърди замърсявания (твърда прах, прах от ремонти, латекси, бои, лакове, хартиено тиксо, смазка и пр.) чрез т.нар. “нож” – той е изключително остър и поради това НЕ надрасква стъклото, като лесно отстранява от повърхността всички полепнали замърсявания (за това спомага и обилното намокряне).

Грешки при измиване на прозорци: Много домакини допускат грешка, като търкат стъклото с вестници, твърди картони, парцали и др. и когато то е сравнително сухо, може да се получат микро драскотини и надраскване, с това да се нарушат неговите качества.

Грешки при почистване на дограми: Хартиеното тиксо трябва да се махне възможно най-бързо след ползването му, защото нагрято от слънцето и изсъхнало, се маха изключително трудно от дограмата и от стъклото. При махане на тиксо често се надрасква дограмата!!.

След обработката на стъклото с нож се извършва повторно намокряне чрез “мечето” с вода и препарат (обикновено има период на изчакване за разтварянето на замърсяванията от стъклото, около 2-5 мин.), след това водата с разтворените в нея замърсявания се отстранява чрез “перото”. Перото е гумена лента с прецизен връх, който служи за отвеждане на препарата и водата от стъклото чрез триене между лентата и стъклото. Финално се извършват леки корекции, чрез изтриване на останали петна, обикновено около дограмата и стъклото и на места, където перото е "пропуснало" поради недостатъчен натиск.

Какви препарати се използват за почистване на стъкла – предимно препарати на амонячна или спиртна основа. Тези на амонячна основа са по-силни и почистват сравнително по-бързо, но изискват внимателно отношение, амонякът е агресивно вещество.

В практиката много по-често се използват почистващи препарати със спиртна основа. Те са сравнително по-безопасни от амонячните, почистват добре редица замърсявания по стъклата и не оставят петна, съхнат бързо. Понякога могат да се ползват и обезмаслители, но по-рядко, те се отмиват трудно от стъклото и оставят повече петна.

Особености при почистването на стъкла:
- Почистването на стъкла е затруднено при следните условия – почистване на високи, както и големи по площ стъкла – тук се налага използването на специализирана техника или хора, предлагащи височинни услуги.
- Почистване при минусови температури – нанасянето на тънък слой почистващ препарат на студено стъкло много често води до моменталното замръзване на  препарата и трудното му отстраняване от стъклото.
- Почистването на стъкла, нагрети от пряка слънчева светлина – при тези условия почистващия препарат си изпарява моментално и почистването практически е достатъчно сложно.
- Почистването на стъкла и дограма след ремонт – възможно е да има завишение на цената за почистване, защото след ремонт по дограмата и стъклото обикновено има засъхнала мазилка, която се отстранява изключително трудоемко и изисква значителни усилия за постигане на добър резултат.
- Много често услугата професионално почистване на стъкла и професионално почистване на дограма се две различни услуги и се калкулират отделно от фирмите за професионално почистване!

За Лемонфреш

„Лемонфреш“ - професионалното почистване на частни домове, къщи, офиси, промишлени помещения, леки автомобили, бусове.

Контакти

Лемонфреш ЕООД
гр.София, ПК 1000
ул. Горски пътник № 12

web: www.lemonfresh.bg
e-mail:
Tелефон: +359 897 219 216

Карта